Zweetgeurtjes en - plekken

Een veel voorkomend zomertafereel: op de bus of metro in een zuiders land word je pijnlijk hard geconfronteerd met de okselvijvers van de passagier die net naast je staat. Of in de supermarkt moet je aanschuiven bij een caissière die het al de hele dag razend druk heeft gehad. De penetrante zweetgeur doet je beleefd wegkijken. Wees echter niet verbaasd als anderen hetzelfde doen bij jou. Dikwijls ben je je er niet van bewust dat er een onaangenaam geurtje rond je hangt.
Laten we trouwens niet lichtzinnig voorbij gaan aan het probleem van de zweetplekken; ze kunnen net zo irritant zijn als de scherpe geur.

De juiste kledij is hier vaak de enige remedie. Kies voor wijdere kleding, waartegen het vocht zich niet zo vlug kan afzetten. Kleding die strak onder je oksels zit, geeft je overigens een ‘gevangen’ gevoel, waardoor je… juist, gaat zweten. De zweetplekken zullen minder zichtbaar zijn in kleurrijke kleding dan bij wit of zwart. Ze zullen ook sneller te zien zijn op katoen dan op satijn, en in een wollen bloesje zal je slechts zelden zweetkringen zien. Nylon en lycra zijn helemaal te mijden.

Transpiratie verzwakt bovendien het weefsel van kledingstukken. Wees dus voorzichtig bij het behandelen ervan. Zitten er toch vieze geurtjes in je kledij, verwijder ze dan zo. Maak de vlek nat met warm water en wat soda. Laat dit mengsel een half uurtje intrekken. Daarna kan je de kleding gewoon wassen.

Vlekkenzout kan je droog gebruiken als geurvreter. Strooi het op onfris ruikende plekken, desnoods je hele kledingstuk. Laat het zout de geuren opnemen, een hele nacht indien mogelijk. Daarna kan je het kledingstuk gewoon wassen, nadat je het zout verwijderd hebt.

Lees verder >>
<< Terug naar de tips