Zacht als zijde

Zijde is het meest luxueuze en sensuele weefsel dat een mensenlichaam kan bedekken. Blouses, kleedjes, dassen, kostuums, sjaaltjes, nachtkleding of een trouwjurk vervaardigd uit dit edele natuurproduct: allen verdienen ze uw beste zorgen.
Voorkomen is beter dan genezen: draag een zijdeproduct nooit rechtstreeks op de huid. Onze opperste vetlaag zal in combinatie met transpiratie binnendringen in de zijde. Dit veroorzaakt kringen die er met wassen niet meer uitgaan. Gebruik een deodorant zonder alcohol. Laat parfum en haarlak drogen voordat je een sjaal omdoet.

Ook alcoholdranken kunnen de stof beschadigen. Noppen en in kleur afwijkende vezelverdikkingen zijn karakteristiek voor zuivere zijde. Daarmee kan je de stof dus op echtheid controleren. Met kleding van zuivere zijde ga je best niet zelf experimenteren.

Bij voorkeur breng je ze naar de professionele textielverzorger om de kleur, glans en structuur te behouden. Dat geldt eigenlijk ook voor uni-stoffen. Hoewel je die blouses of topjes eigenhandig thuis zou kunnen wassen met een speciaal zijdewasmiddel in handwarm water. Doe dit echter steeds afzonderlijk en je mag deze stof nooit wrijven, borstelen, wringen of centrifugeren.

Geen bleekmiddel, ontvlekker of wasverzachter gebruiken. Goed spoelen, eerst met lauwwarm en daarna met koud water. Dat is zeker nodig bij de eerste wasbeurt omdat er dan nog wat van de natuurlijke kleurstoffen kunnen vrijkomen waarmee de zijde is gekleurd. Laat in dit geval de kleding ook niet te lang in het water. Een eetlepel azijn toevoegen aan de voorlaatste spoeling kan helpen om de originele glans te bewaren. Als het kledingstuk nog vochtig is, kun je het aan de binnenzijde strijken met een lauw ijzer.
Een te hoge temperatuur zal je kostbare kledingstuk gegarandeerd vernielen. Net als te lang te drogen hangen in de zon. Kies voor de schaduw en een horizontale droogpositie. De geschikte vochtigheidsgraad – en dus ook het beste resultaat – bekom je als je het kledingstuk na het wassen in een handdoek wikkelt. Een alternatief voor deze vrij omslachtige en delicate handelingen is het wassen in pure wasbenzine. Dan hoef je de zijde niet na te spoelen. Bovendien vervliegt wasbenzine en hij is reukloos.
<< Terug naar de tips