Een waterdicht verhaal

Met de komst van allerlei technieken om kleding waterdicht, winddicht en ademend te maken, is het er niet makkelijker op geworden om die kleding te reinigen ofwel te drogen. Het feit dat je bij aanschaf van een nieuw jack of een nieuwe broek een handleiding mee krijgt, toont wel aan dat er om een zekere voorzichtigheid wordt gevraagd als het gaat om onderhoud van je dure outdoor-kleding.
Bij het wassen en strijken van je kleding moet je altijd uitgaan van de informatie die wordt gegeven op het kledingetiket. Hierop staat namelijk altijd de maximale temperatuur waarmee gewassen mag worden en of een kledingstuk al dan niet gestreken mag worden.

De meest algemene regel is waarschijnlijk dat áls je je ademende kleding wilt wassen je dit bijna altijd moet doen zónder wasverzachtende middelen. Deze kunnen de ademende werking namelijk sterk beďnvloeden. Daarnaast zijn er wasmiddelen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor het wassen van ademende kleding.

Zo'n flesje is wellicht duurder dan een gewoon wasmiddel, maar het helpt wel degelijk om je kleding langer in goede staat te houden. Of je brengt je fiets-, wandel- of motorkledij binnen bij de gespecialiseerde textielverzorger. Die heeft dat soort prijzige producten sowieso in zijn wondermiddeltjeskast staan.

Uiteraard wordt je kleding vies tijdens het beoefenen van buitensport. Bij een beetje modder is er niets aan de hand en die veeg groene smurrie van de bomen krijg je er bij een enkele keer wassen ook wel uit.

Probleem is vaker de vervuiling die je niet zo snel ziet. Hierbij kun je dan denken aan zweet die zich afzet op je kleding of bijvoorbeeld iets soortgelijks zoals zout water. De zoutkristallen blokkeren niet zozeer de ademende membranen van de stof, maar houden wel vocht tegen door het op te nemen. Waardoor het dus lijkt alsof je jas niet meer waterdicht is.

Een flinke spoeling in lauw of koud water kan dan echter wonderen doen. Als je geen wasmiddel tot je beschikking hebt tijdens je hikes, dan is het altijd handig om een borstel mee te nemen. Dit is vaak beter dan schrobben met je handen en zorgt er tevens voor dat membranen van de stof niet verstopt raken met het vuil dat je er als het ware induwt.

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die je kleding weer waterafstotend kunnen maken. Hierbij gaat vaak ook een deel van de ademende werking te niet, maar toch kan dat soms beter zijn dan kletsnat te worden van regen of sneeuw. Let er bij dit soort middeltjes altijd op dat ze ook daadwerkelijk door de fabrikant van je kledingsstuk worden aangeraden. Bekende merken zijn onder andere Granger's, Nikwax en Toko. Trouwens, ook hier kan de professionele textielverzorger je bij van dienst zijn.
<< Terug naar de tips