Stijfdeftig tafellinnen... vervolg

Bij het strijken kan je eveneens stijfsel gebruiken, maar het resultaat is dan wel minder geslaagd dan tijdens het wassen.

Met een spuitbus vernevel je stijfsel op je hemd onmiddellijk voor het strijken. Laat de bout niet te heet worden. Dan schilfert het stijfsel namelijk af.

Spuitbussen gebruikt men eerder voor kleine stukken of bepaalde delen van een kledingstuk, zoals de kraag.

Gebruik rauw stijfsel voor een nog sterker effect. Meestal moet je dit soort stijfsel breken in koud water, waarna je kan stijven en strijken.

Zeg trouwens nooit dat stijven iets van voor de oorlog is. Durf jij mensen aan een feestdis uit te nodigen, wanneer het lijkt alsof het tafellaken er nog ligt van vorige Kerst? Papier zal nooit dezelfde chique uitstraling hebben en als je wilt uitpakken met kunstig geplooide servetten, dan is dat negen keer op de tien echt toch alleen maar mogelijk als ze vooraf gesteven zijn. Of waarom dacht je dat de bestelwagens van de grote wasserijen dagelijks af en aan rijden bij de sterrenrestaurants?

Kleding in de winkel is voorbehandeld met appret. Dit beschermt de stof en geeft stevigheid. Na veelvuldig dragen, wassen en dergelijke verdwijnt de appret geleidelijk. Je kunt je kleding wel zelf opnieuw behandelen met een appretspray. Bespuit ze ermee voor het strijken. Ook hierbij geldt dat er niet te heet wordt gestreken. Dan gaat het fout en zal je stof onherroepelijk beschadigd raken. Een delicate opdracht, die je dus maar beter overlaat aan mensen die er verstand van hebben.
<< Terug naar deel 1