Sude: de geit bij de hoorns vatten... vervolg

Sude heeft al je goede zorgen nodig. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat de kleur kan worden aangetast door fel zonlicht.

Hang het kledingstuk daarom in een donkere, maar ook weer goed geventileerde kast. Gebruik altijd een goed gevormde hanger om de kleding in de juiste vorm te houden.

Net omdat het een natuurproduct is, wordt afgeraden om dit soort kleding te bewaren in een plastic zak, zodat ze kan ademen. Transpiratie kan vlekken achterlaten en zou het leer op den duur zelfs kunnen uitdrogen.

Parfum en haarlak zijn geen beste maatjes met dit soort leder. Aanraking met de huid en make-up kan dan weer vlekken nalaten op de kraag, zakken en manchetten. Als ze niet te groot zijn, kan je het er op wagen om ze voorzichtig te verwijderen met een zachte borstel. Dat kan echter pas als de sude droog is, anders wordt de structuur beschadigd.

Lichte regenvlekken kunnen na het drogen met een droge spons of een stuk schuimrubber weg gewreven worden. Straatvuil, drank- en sapvlekken moet je direct en voorzichtig uitwrijven met lauwwarm water.

Heb je een sude combinatie, laat die dan altijd samen reinigen, om het onvermijdelijke kleurverschil te voorkomen. Stug geworden leer wordt weer soepel door het gewoon opnieuw te gaan dragen.
<< Terug naar deel 1