Sude: de geit bij de hoorns vatten

Evenals het leer en sude van uw schoenen, moet ook het geitenleer van uw kledingstukken onderhouden worden. Of het nu gaat om een jasje, een kleedje of een lederhose.
Laat ons er geen doekjes om winden. Dit is echt specialistenwerk, dat slechts een aantal mensen in de textielverzorgingssector zich eigen heeft gemaakt.

Sude is een natuurproduct, afkomstig van geiten. Het is een levend materiaal dat ademt en flexibel is.

De soms zichtbare nerven, littekens en kleine kleurnuances in de huid typeren de echtheid van een kledingstuk. Het zijn dus geen productiefouten. Ze moeten zelfs kost wat kost bewaard blijven.

De sude wordt na het looien geverfd, het zacht/ruwe effect wordt verkregen door slijpen. Daardoor kan het materiaal afgeven. Dat komt vooral voor bij donkere kleuren als zwart, donkerblauw en rood.

Let dus op waar je gaat zitten en draag iets in ongeveer dezelfde kleur onder dat mooie nieuwe jasje. Na een tijdje zal dat probleem afnemen omdat de losse slijpstofdeeltjes stilaan verdwijnen. Die losse deeltjes kan je overigens ook verwijderen met plakband waarvan de lijm niet afgeeft.

Het helpt ook om met een doek voorzichtig in de juiste richting van de sude te wrijven. Herhaal deze behandeling twee tot drie keer.

Voor je een sude kledingstuk een eerste keer gaat dragen, moet je het inspuiten met een impregnerende spray. Die spray maakt het materiaal waterafstotend en hij beschermt tegen het vuil. Herhaal die behandeling na 10 keer dragen, zodat de kleding beschermd blijft. Doe dit ook nadat je in de regen hebt gelopen. De textielverzorger zal dat trouwens ook doen na de reiniging.

Lees verder >>
<< Terug naar de tips