Door de wol geverfde specialisten ... deel 3

... enkel indien je de temperatuurknop af zet (dus geen 30C, maar koud water). Het is nl. zo dat als je wol wast op 30C, het spoelwater dat de machine nadien neemt, koud is. Net zoals onze eigen huid in het geval van zo’n plots temperatuurverschil ‘kippenvel’ zou worden, zal ook de wolvezel schrikken en ineenkrimpen!

De schade is onherroepelijk: daar waar ons ‘kippenvel’ weer normaal wordt, blijven de wolvezels voorgoed in elkaar gekoekt.

Gebruik nooit wasverzachter voor je wol: wasverzachter zet een soort film op de wol die ronduit schadelijk is voor de vezel en die al de goede eigenschappen van de wol teniet doet.

Heel veel aanbevelingen, zodat je ook heel veel fout kunt doen. De beste tip is daarom waarschijnlijk om het onderhoud ervan uit te besteden aan specialisten. Zeker als het om kostuums of maatpakken gaat.

Zorg er echter voor dat ook de textielverzorger niet voor een onmogelijke opdracht staat. Draag een pak indien mogelijk maar n dag en gun het vervolgens een dag rust. Zo krijgt het ruimschoots de tijd om in uw kast te hangen en zijn oorspronkelijke vorm terug aan te nemen.

Hang uw broeken steeds op en het liefst ondersteboven. Het gewicht van de broeksband rekt de broek uit en laat de kreuken verdwijnen. Jasjes en vesten hangt u best op een gestoffeerde kleerhanger. Zo blijven ze hun vorm makkelijker behouden.

Is uw pak enkel fel gekreukt, laat het dan stoomstrijken. Zijn er vlekken op uw pak, begin er dan niet zelf mee te experimenteren.
<< Terug naar deel 2