Door de wol geverfde specialisten ... deel 2

Maar het is een fabeltje dat ze helemaal niet mogen gereinigd worden. Het heeft eigenlijk altijd de voorkeur wol met de hand te wassen.

In elk geval moet het etiket in kleding hier goed op worden nagekeken. Staat op het label een handje in een tobbe, dan moet de wol absoluut met de hand gewassen worden. Dat moet dan gebeuren in lauw water, met een wolwasmiddel.

De wol nooit uitwringen, maar voorzichtig uitknijpen. Na het wassen een aantal malen uitspoelen, eveneens in lauw water. Het is een misverstand dat de wastemperatuur nooit hoger mag zijn dan 30 graden, immers het verven van wol vindt op veel hogere temperaturen plaats, zonder enige krimp of vervilting.

Wol is echter wel vatbaar voor snelle temperatuurwisselingen. Langzaam verwarmen en/of afkoelen is dus cruciaal. Laat wol nooit weken, want daardoor kan het gaan vervilten.

Centrifugeren kan beter ook achterwege gelaten worden. Tere wollen kleding kan men het beste liggend, of goed ondersteund laten drogen, waarbij het kledingstuk zo goed mogelijk in vorm wordt gebracht. Hang een trui nooit op met een paar wasknijpers aan de mouwen.

Is machinewas mogelijk, dan blijft het nog opletten. Veel mensen denken dat wol in een gewone machine kan gewassen worden op het ‘wolwasprogramma’ van 30C. In principe kan dat wel, maar ...

Lees verder >>
<< Terug naar deel 1