Door de wol geverfde specialisten

Zeker in de winter is wol in onze contreien nog altijd een topper, voor allerlei kledingstukken. Toch is de ene wol de andere niet.

Wolsoorten van mindere kwaliteit zijn in feite herwonnen vezels uit gedragen kleding of van garen en weefselafval in de textielindustrie. Men noemt het ook wel scheurwol.

Het internationale wolmerk, dat in meer dan 100 landen wettelijke bescherming geniet, slaat op echte scheerwol. Dat is de onbeschadigde wol van een gezond en levend schaap. Delicaat om te dragen en om te onderhouden.

Wol is een uitstekende isolator tegen koude. Dat komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels veel stilstaande lucht zit. Wol kan veel vocht (tot 40% gewichtsprocenten) opnemen zonder zelf vochtig aan te voelen. Tot een vochtgehalte van 17% treedt geen verandering van de eigenschappen van de vezels op.

Het is van nature een veerkrachtige vezel, waardoor wollen kleding zacht aanvoelt. Dit heeft als nadeel dat dunne wollen kleding snel kreukt. Een ander nadeel van wol is dat het makkelijk pluist, en moeilijk zelf wasbaar is.

De vezel is zeer elastisch en kan 30 tot 40% worden uitgerekt zonder te breken. De treksterkte is echter veel lager dan die van bijvoorbeeld linnen, katoen of kunstvezels. Daardoor is het een teer weefsel. Het kan wel tegen weer en wind, maar het komt zolang het aan het schaap zit natuurlijk niet in aanraking met zeep en warm water.

Truien die over een hemd of T-shirt gedragen worden, kunnen beter niet te vaak gewassen worden. Hetzelfde geldt voor mantels.

Lees verder >>
<< Terug naar de tips