Onderhoudssymbolen van textiel

Naast het label dat de vezelsamenstelling aangeeft, vindt u doorgaans – en gelukkig maar – ook instructies over het onderhoud van het textielartikel. Spijtig genoeg is de aanwezigheid van dit etiket, in tegenstelling tot de vermelding van de vezelsamenstelling, tot op heden nog steeds geen wettelijke verplichting.

Op welke manier een artikel (zij het een tafelkleed, een donsdeken, een kleedje of een gecoate outdoor-vest) moet worden gereinigd, wordt duidelijk gemaakt aan de hand van onderhoudssymbolen, ook wel onderhoudspictogrammen genoemd.

Bij aankoop is het dus belangrijk na te gaan of het artikel ook voorzien is van dit label en we raden u aan dit zeker niet te verwijderen. Het onderhoudsvoorschrift moet heel de lading dekken, d.w.z. dat alle onderdelen, van een mantelpakje bijvoorbeeld, dezelfde onderhoudsbeurt moeten kunnen ondergaan.

Deze onderhoudsinstructies moeten strikt toegepast worden, zowel door de thuiswasser als door de textielverzorger. Alleen onder die voorwaarde kan de verkoper een terechte klacht voor schade, krimp, uitbloeden van kleuren, afpellen van de coatinglaag e.d. aanvaarden.

Net zoals dit thuis kan gebeuren, wordt ook de textielverzorger wel eens geconfronteerd met verkeerd gelabelde artikelen. In dit geval kan een verkoper moeilijk zijn verantwoordelijkheid ontlopen. Terzake zullen de Europese lidstaten trouwens een wettelijke regeling treffen.

De textielverzorger zal in voorkomend geval een schriftelijke verklaring ter hand stellen waarmee de consument zich wat meer geruggesteund voelt bij het indienen van de klacht. Zoals u merkt kan het pictogram in sommige gevallen nuttig zijn bij een schadegeval. Een model voor het schriftelijk voorbehoud dat kan gebruikt worden door de FBT leden kan u hier vinden.


Een overzicht van de meest voorkomende onderhoudspictogrammen vindt u via de website van Etitex: www.etitex.be of u kan het schema hieronder raadplegen: