Motten verjagen

Laat je in het voorjaar of de zomer de deur iets te lang open staan, dan zal het in huis al vlug wemelen van allerlei kleine en grotere motten. Doorgaans laten we die nachtvlindertjes gerust. Enkel als ze een gigantische schaduw vooruit werpen, kunnen ze ons aan het schrikken brengen. Het lijken dan ook onschuldige beestjes. Voor de mens misschien wel, maar niet voor de kleding die hij draagt. Motten zullen namelijk gaten veroorzaken in kledij, kussens, dekbedden en ga zo maar door. En soms zijn het echte veelvraten.
De motten zijn voornamelijk verlekkerd op de wolvezels. De meeste kleding en woontextiel zijn gedeeltelijk uit deze vezels gemaakt. De motten zijn er zot op omdat ze uit eiwitten bestaan die noodzakelijk zijn om te overleven. En dus gaat het vlindertje knabbelen aan je jurk of kostuum. Slechts zelden is het daarbij attent genoeg om op een onopvallende plaats aan het buffet aan te schuiven. Meestal wordt er geopteerd voor een tafeltje midden in het restaurant. Zodat er gaatjes ontstaan op plekken waar niemand er naast kan kijken. De motjes – eigenlijk vooral hun larven – zijn trouwens echte fijnproevers. Voor synthetische vezels of cellulosevezels (zoals katoen en linnen) op hun bord, bedanken ze vriendelijk. En voor een etentje zijn ze gesteld op een romantische sfeer. Donker, zeker geen daglicht. Daarom gaan ze ook in je kleerkast zitten. Kleding die je dikwijls draagt, en dus vaak aan zon wordt bloot gesteld, zal ook niet zo snel beschadigd worden. Tot vuile kleding voelen ze zich dan weer wel heel erg aangetrokken. Zweet-, urine- en vetvlekken behoren tot hun lievelingsgerechten. Kwatongen onder de mode-adepten durven wel eens beweren dat motten eigenlijk een medaille verdienen. Omdat ze voornamelijk goedkope en lelijke kleding aanvallen. Niets is echter minder waar. Een Versace mantelpakje in puur scheerwol, daar gaat de Bourgondische mot pas echt van watertanden. Zelfs bont en leer maken onderdeel uit van hun dieet. Het is wel zo dat duurdere kledingmerken hun spullen soms op voorhand bewerken met anti-motproducten.
Je moet een aantal zaken goed in de mot houden om gaten in je kleding te voorkomen. Kledingkasten moeten mooi opgeruimd en schoon gemaakt worden met behulp van stofzuiger en dweil. Zeker voor een dressing is dat van belang. Ga extra grondig te werk onder bedden of in logeerkamers. Met andere woorden; plekken waar de mot in alle rust eitjes kan leggen. Resten van bont, veren en haar trekken deze beestjes ook aan. Ze leggen hun eitjes aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Heel delicate spulletjes die je langere tijd niet zult dragen, kunnen maar beter in een plastic tas of in een mooie kartonnen doos gestopt worden. Een effectieve verdedigingsgordel is een echte kledinghoes van kunststof. Geurende planten zoals lavendel, tabak, kamfer en rozemarijn schrikken de motten af. Enkele takjes tussen de kleding geven de vlindertjes een aroma-mot in hun gezicht. Met cederhoutkrullen kan je trouwens hetzelfde bereiken. Meer zelfs, de larven leggen dan het loodje. Maar na enkele jaren is het cederhout wel uitgewerkt. In vroegere tijden werd er nogal eens een krant tussen de kleding gestopt, omdat die ook sterk rook. Die truc werkt echter niet meer omdat de samenstelling van de drukinkt veranderd is. Nadeel van al die geurtjes is natuurlijk dat de kleding er ook naar gaat ruiken.
Wie echt vreest dat ondanks de huis-, tuin; -en keukenmiddeltjes de hele kledingcollectie eraan gaat, kan naar krachtigere, Lepidoptera-onvriendelijke middelen grijpen. Anti-mottenpapier of strips bijvoorbeeld bevatten een chemische stof waardoor de motten en hun larven verlamd geraken. Ouderwetse mottenballen bevatten een chemische stof (naftaleen) die tegenwoordig verboden is. De hedendaagse varianten zijn eigenlijk niet meer dan fel geurende balletjes die hetzelfde effect ressorteren als lavendel, maar dan sterker. Het kan geen kwaad om kleding na de zomer enkele dagen in de diepvries te steken. De motteneitjes zullen deze koele benadering niet overleven. Het is nagenoeg onmogelijk om ze echt buiten te houden. Een boekje lezen met het slaapkamerraam open, wordt door de motten beschouwd als een persoonlijke uitnodiging. En als vluchtweg, want buiten zijn ze niet veilig voor vleermuizen en andere nachtdieren.
<< Terug naar de tips