Een kostuum onderhouden

Jongeren hijsen zich tegenwoordig zonder veel tegenzin in een net pak. Allerlei ontwerpers en dure kledingmerken zien het graag gebeuren. Maar terwijl de verkoper zich in de handen wrijft, zit moeder meestal met de handen in het haar. Ze hoeft geen huishoudschool gevolgd te hebben om te beseffen dat ze dat dure kostuum van Boss of het Armani-colbertje niet zomaar tussen de T-shirts en veel te lang gedragen boxershorts in de wastrommel kan stoppen. Ze kent bovendien de eetgewoontes van haar jongvolwassene en krijgt al nachtmerries als ze er aan denkt hoe dat jasje van 250 euro achteloos in de hoek gesmeten zal worden. Bij de potten gel, lege colaflesjes of stinkende sportschoenen. Vaak is de enige hulp die ze kan inroepen om de investering te laten renderen, die van de professionele textielreiniger.
Wel eens een Italiaanse zakenman een bord pasta zien eten? Negen van de tien keer zal hij een servet ter grootte van een tafellaken voorgeknoopt hebben. Wel eens een Britse bankier in een park op een bankje zien zitten? Grote kans dat hij eerst een zakdoek op de zitplaats legt alvorens zelf plaats te nemen. Wel eens een puber de middagpauze zien doorbrengen op school? Hangend, liggend, stoeiend, morsend… De Italiaan handelt uit voorzichtigheid, om zijn exclusieve overhemd te beschermen. De Brit is een gentleman die vooral niet met compromitterende vlekken wil gezien worden. En de tiener die strak in het pak zit? Hij heeft alleen maar oog voor het nieuwe maatkostuum van de sporter, filmster of zanger die als kledingvoorbeeld geldt. Hij vergeet daarbij dat die ‘celebs’ een hele hofhouding hebben voor hun styling en dat op hun kredietkaarten quasi onbeperkte gebruikslimieten zitten. Thuis moet het echter allemaal komen van het maandloon van ‘den ouwe’ en de wekelijkse was van ‘ons ma’. Een bijna onhoudbare situatie. Tenzij met de nodige voorzorg en het juiste onderhoud het maximale rendement kan gehaald worden uit die ene aankoop die zo duur is als meerdere casual outfits.

Een jeans met een olievlek op, het kan iets stoers hebben. Een ketchupveeg op een das, hemd of jasrevers ziet er vooral dom en slordig uit. Heel de klasse en zakelijke allure die je er mee nastreeft, doe je in één moment van onachtzaamheid teniet. De jonge kostuumdrager heeft nog veel te leren. Bijvoorbeeld dat ook kleding rust nodig heeft. Het is dus geen goed idee om dag in dag uit hetzelfde kostuum te dragen. Wisselen is de boodschap (nog meer investeringen!). Draag een pak een dag en laat het vervolgens minimaal 24 uur rusten. Het model blijft langer en de stof slijt veel minder snel. Laat de kleding eerst luchten en hang ze daarna op de juiste manier weg: het vest op een kleerhanger die de vorm goed opvult, de pantalon met de zoom in een klem. Door het eigen gewicht blijft de broek in model. Haal eerst de zakken van de beide stuks leeg. Wil je het helemaal goed doen, borstel het pak dan voor het weghangen af met een zachte borstel. Vergeet zeker de broekomslagen niet. Dat zijn namelijk echte vergaarbakken voor stof en vuil.

Een vest(ing) om in te nemen
Probeer te allen tijde te voorkomen dat een kostuum nat wordt. De voering van het binnenwerk kan dan gaan blazen. De lijm die ervoor gebruikt is, kan namelijk niet tegen water. Vandaar dat chemisch onderhoud de enige oplossing is. Wil je een kostuum reinigen, laat dit dan alleen doen door een vakman die voor de juiste behandeling kan instaan. Een kostuum is immers één van de meest complexe kledingstukken. Neem alleen nog maar het colbert. Dat bevat buiten het basisweefsel dat gebruikt wordt voor de buitenkant van het kledingstuk nog vele andere materialen: vilt onder de kraag, verstevigingsmaterialen in de manchetten, zijde of synthetische voering in de mouwen of voorkant van het vest, dunne tape en opvulsel in de oksels en schouders, de verschillende types garen... Dan zijn er nog de knopen, knoopsgaten, zakvoering. Al die materialen reageren verschillend op het reinigingsproces. Een kostuumjas mag er dan simpel uitzien, de reiniging ervan is dat zeker niet. Een verkeerde keuze van behandeling kan onherstelbare schade teweegbrengen. Voor de eigen opfrisbeurt stap je naar de kapper en schoonheidsspecialiste. Waarom zou je dan wel risico’s nemen met je tweede huid? Ga liever een keer te vaak naar de droogkuis. Als je een pantalon te lang draagt zonder te reinigen, gaan de draagplooien door zonlicht maar ook door transpiratie verkleuren. Ze zullen daarna zichtbaar blijven.

Duurder betekent lang niet altijd makkelijker in onderhoud. Stoffen van topkwaliteit zijn soms niet bestand tegen het “inpersen” van vouwen, veroorzaakt door het langdurige zitten op de schoolbanken of kunststof stoelen in de bus. Lichaamstemperatuur- en gewicht zorgen namelijk voor hetzelfde effect als een persmachine. Daardoor treden zeker in het begin heel wat kreukverschijnselen op. Het enige redmiddel is in dat geval een vakkundige persbeurt die eventueel herhaald kan worden. Wol verlangt nu en dan echt wel naar stoom. Daardoor verdwijnen geurtjes en trekken eventuele kreukels recht. Je pak in de badkamer hangen als je een hete douche neemt, is een goede tip. Maar echt niet als je pak helemaal verfomfaaid uit de koffer is gekomen. Dan helpt enkel nog de hand van de professional. Een pak vervoer je trouwens altijd het best in een hoes met kleerhanger voorzien van schouderstukken.
<< Terug naar de tips