Kreukvrij gestreken hemden... vervolg

Strijk de kraag eerst aan de binnenzijde. Strijk de boord glad. Vertrek bij de boordpunten en strijk dan naar het midden toe. Zo krijg je geen rimpels en plooien bij de stiksels.

Met een speciaal mouwplankje krijg je mouwen zonder ingeperste plooien. Anders zit je onvermijdelijk opgezadeld met een plooi van schouder tot manchet. Strijk in dat geval de mouw zo plat mogelijk vanaf de binnennaad. Leg de mouw op de strijkplank en let op dat de rest niet te kreukelig wordt. Strijk eerst het mouweinde en dan de mouw zelf. Strijk de manchet zo plat mogelijk.

Een dubbel mouweinde strijk je eerst aan de binnenkant, dan vouw je het en strijk je nog eens aan de buitenzijde.

Leg vervolgens het hemd over het punt van de strijkplank, met de binnenkant richting strijkplank. Strijk de achterkant. Dan ga je de voorkanten van het hemd strijken.

Daarvoor moet je de zijkant van je hemd samen leggen met de zijkant van de strijkplank. Strijk goed over de knoopsgaten en tussen de knoopjes want dit is het meest zichtbare gedeelte. Je kunt ook eerst de achterkant strijken.

Is je hemd gestreken, hang het dan meteen op een goede kledinghanger. Zinkt de moed je in de schoenen bij de voorgaande handleiding? Weet dan dat er tal van ware strijkkampioenen klaar staan om je dit vervelende werkje uit handen te nemen.
<< Terug naar deel 1