Kreukvrij gestreken hemden

De meeste mensen doen voor chique hemden een beroep op de wasserij. Niet verwonderlijk, want strijken is een hele klus, zelfs als je de kneepjes van het vak kent.
Om te beginnen moet je natuurlijk even naar het etiket in de kraag kijken. Volg steeds de instructies van de was- Ún strijkvoorschriften. Ook voor strijken geldt er namelijk een maximumtemperatuur.

Strijken gaat een heel stuk vlotter als het kledingstuk nog vochtig is. Strijk daarom bij voorkeur met een stoomstrijkijzer of bevochtig het kledingstuk eigenhandig als je een gewoon strijkijzer hebt. Je gebruikt daarvoor best een verstuiver, zodat je gelijkmatig een fijn laagje nevel op je hemd sproeit.

Wacht daarna even zodat het water wat intrekt. Het vocht fungeert als warmtegeleider. Dat wil zeggen dat de warmte van het strijkijzer beter doordringt tot in de vezels. Ook al drink je wel eens water van de kraan, tap voor deze klus toch maar uit een ander vaatje; eentje met gedemineraliseerd water of gefilterd regenwater.

Dat geldt ook voor het water waarmee je je stoomstrijkijzer vult. Kalk is immers nadelig voor de strijkbout. Tegenwoordig zijn er elektrische strijkplanken te koop die vocht afzuigen voor het optimale droogstrijken.

Zorg er ten slotte voor dat je strijkbout schoon is. Een zware strijkbout is de beste keuze. Heb je die niet, dan moet je hem goed aandrukken. Dit is het schema voor het perfect gestreken hemd. Losse revers moet je er voor het wassen uit halen. Over vaste revers strijk je beter losjes om te voorkomen dat je ze door de boord heen ziet.

Lees verder >>
<< Terug naar de tips