Voor alles en iedereen een oplossing op maat

De Federatie van de Belgische Textielverzorging, verenigt alle professionals die hun hart verpand hebben aan de professionele verzorging van textiel. Misschien bent u moeilijk te been of verkiest u om één of andere reden dat wasgoed, hemden, droogkuis en/of ander textiel bij u thuis afgehaald en besteld worden? Dat kan. Meerdere bedrijven met een bestelwagen bieden klokvaste diensten aan. Wellicht ook waar u woont.
Wasserijen
In de wasserij gebruikt men water en zeep om uw textiel te wassen. De propere producten komen winddroog uit de wasmachines. Daarna worden ze verder gedroogd of gestreken. In een hedendaagse wasserij wordt het linnen bij aankomst onmiddellijk gemerkt en gesorteerd. Daarbij wordt nauwkeurig gelet op het onderhoudslabel. Zodat alles in de juiste machines belandt, die zijn afgesteld op het meest geschikte wasprogramma. In de machine wordt het linnen bevochtigd en gewassen op de juiste temperatuur en met de correct gedoseerde hoeveelheid wasproduct. Na het spoelen volgt eventueel een behandeling met een appret (bvb. stijfsel, waterafstotend, vlekwerend, ...). Het linnen is daarmee klaar om gestreken of gedroogd en gevouwen te worden. Netjes beschermd door papier of folie wordt het linnen of de kleding aan u terug bezorgd.


Droogkuis
In de droogkuis maakt men gebruik van oplosmiddelen, ook solventen genoemd, om textiel te reinigen. De meest gebruikte solventen zijn perchloorethyleen en koolwaterstoffen. Het procédé heeft haar naam te danken aan het feit dat het textiel volledig droog uit de machine komt. Net als in de wasserij wordt alles gestreken. In de moderne droogkuis wordt het linnen of de kleding gemerkt en eventueel voorontvlekt. Daarna wordt het gesorteerd om in de droogkuismachine een reinigingsbeurt te krijgen. Daarbij wordt nauwkeurig gelet op het onderhoudslabel. Na de reiniging wordt het textiel in één en dezelfde cyclus ook gedroogd. Door het gebruik van solventen i.p.v. water kan men hier delicatere kleding en meubelstoffen reinigen zonder schade te veroorzaken. Thuis experimenteren met dezelfde producten heeft geen zin: u zult nooit het gewenste resultaat bereiken en de kans op totale beschadiging is groot.


Natwasserijen
Om het gebruik van perchloorethyleen tot een minimum te beperken wordt er ook meer en meer gebruik gemaakt van alternatieve natreiningsmachines, die biologisch afbreekbare zepen en toevoegingen gebruiken om de kledij perfect proper te krijgen. Jammer genoeg is lang niet alle kleding en textiel geschikt voor deze natreiniging.


Wassalons
Wassalons worden ook wel eens wasserettes genoemd. Ze zijn vaak de perfecte oplossing voor vakantiegangers, studenten, alleenstaanden, het jonge koppeltje dat spaart voor de eigen wasautomaat, bejaarden of mensen die gewoon een gezellig babbeltje willen slaan. Hoe dan ook is gebruikgemak het grote voordeel van het wassalon ten opzichte van uw machientje thuis. Het wassen zelf gaat beduidend sneller omdat de wasbaden van bij de aanvang de juiste temperatuur hebben waardoor de wasmiddelen onmiddellijk actief werken. De trommeldiameter is ook groter. En omdat er een hele batterij machines staat, kan je er meteen een hele vakantiewas van een familie in kwijt. Dat zijn de redenen waarom die professionele machines toch een stuk beter wassen. Ook het drogen en het strijken nadien gaat vlotter. Bovendien moet je niet opdraaien voor de reparatiekosten als een machine het begeeft. Men kan de wassalons onderverdelen in twee soorten.


Wassalon met toezicht

Dit type wassalon heeft wasmachines van verschillende capaciteit ter beschikking, er staan drogers opgesteld en men kan er de strijk doen door de mangel of aan strijktafels. Je hebt hier de keuze: zelf aan de slag gaan of de was toevertrouwen aan de goede zorgen van het aanwezige personeel. Dit is de ideale formule als 24 uren in een dag voor u niet volstaan.


Volautomatisch wassalon

Een wassalon zonder toezicht is 7 dagen op 7 open, gewoonlijk van 7 uur ‘s morgens tot circa 22 uur ‘s avonds. De toegangsdeur ontgrendelt en vergrendelt zich automatisch door tijdschakeling. Er staat een reeks wasmachines ter beschikking (soms van verschillende capaciteit), er staan verschillende drogers opgesteld en in de meeste gevallen kan men er ook nog mangelen. Alle machines zijn muntbediend. Het ontbreekt er niet aan duidelijke informatieborden over de te volgen werkwijze en zaken waarop men letten moet. Alles wijst zichzelf uit. Zodat zelfs een kind hier de was kan doen.


Strijkdiensten
Tal van wasserijen, droogkuisbedrijven of strijkwinkels nemen u tegenwoordig ook de meest vervelende en gehate huishoudtaak uit handen. Naast geduld en heel veel zin vraagt strijken ook tijd en vakmanschap. De mensen die actief zijn in de erkende strijkdienst combineren deze kenmerken met professionele apparatuur en regelmatige bijscholing. Resultaat: uw strijk is gedaan zoals u hem zelf zou doen. En waarschijnlijk zelfs beter. Bovendien is het ook nog heel goedkoop. U betaalt namelijk met dienstencheques. Die kosten slechts € 7,50 per uur en na aftrek van de belastingen zelfs maar 5,25 euro. Strijk op die winst! De bedrijven die de strijkdienst uivoeren, dragen het strijklogo.


Tapijtreiniging
Het reinigen van vloerbedekking en kostbare tapijten is echt specialistenwerk. Door de keuze van verkeerde machines of producten kan er veel misgaan. Na afloop is uw vloerkleed optisch misschien wel schoon maar er kan schade ontstaan aan garen, vezel of structuur. Onze professionals zijn wel in staat om uw tapijt of vloerkleed duurzaam te reinigen. De kosten staan in goede verhouding tot kwaliteit en verlenging van de levensduur.