Dassen wassen... vervolg

Zijden dassen kan je enkel chemisch laten reinigen. Er zijn natuurlijk ‘slimmeriken’ die beweren dat je dat ook zelf kan. Door de das opgerold in een confituurpotje met wasbenzine te stoppen en dan stevig te shaken. Eigenlijk moet je daarbij een veiligheidsbril opzetten. Laat dus maar zitten, die oplossing van grootmoeder en ga naar een professionele textielverzorgers die hier ervaring mee heeft.

Een watervlek op je zijden das laat je gewoon drogen. Wrijf daarna over de vlek met het uiteinde van de das.

Kwaliteitsdassen hoeven per definitie niet gestreken te worden. Een verkreukelde das ‘strijk’ je door het stoomstrijkijzer zo’n vijftal centimeter boven de das te houden.

Veel mannen strikken hun das één keer met moeite en laten dan de knoop erin zitten. Dat is niet aan te bevelen omdat de knoop dan steeds strakker en kleiner wordt en de das op den duur beschadigd. Leer hem daarom zelf te knopen.

De 'four-in-hand' knoop is de meest gebruikte methode om een das te strikken. Het is de meest eenvoudige rechttoe rechtaan knoop die toepasbaar is op elke kwaliteit das. Hou de stropdas zo dat het brede deel ca. 30 cm onder het smalle deel hangt. Sla dan het brede deel van de das over het smalle deel heen en haal de das achterdoor langs. Sla de das nogmaals over het smalle deel heen. Steek het brede deel van de das achterlangs door de lus rond de hals en haal dit door de knoop heen. Trek de knoop van de das aan en hou hierbij het smalle deel van de das vast, als je de knoop naar je boord schuift.
<< Terug naar deel 1