Dassen wassen

Dassen zijn vervaardigd uit delicate materialen en ze zijn meestal gevoerd. Je kunt ze daarom niet zomaar bij de andere was in de trommel steken. Wil je dat een das lang mooi blijft en zijn vorm behoudt, neem dan volgende aanbevelingen in acht. Een goed onderhouden das kan namelijk met gemak diverse modetrends overleven.

Na het dragen haal je de das uit de knoop zodat het materiaal mooi, soepel en veerkrachtig blijft. Je vermijdt bovendien dat er lelijke vouwen in komen.

Ontwar de knoop nooit door aan het smalle uiteinde te trekken. Doe de knoop los door de stappen om de das te knopen in de omgekeerde volgorde toe te passen.
Hang je stropdas na gebruik steeds op een dassenhanger en effen hem.

Polyester dassen kan je wassen met een wasmiddel zonder bleekmiddel. Spoel de das nooit uit met water. Omdat dit altijd een beetje kalk bevat, geeft dit vlekken!
Door de plek waar de das gedragen wordt, is hij erg gevoelig voor specifieke vlekken, die elk een eigen aanpak vragen. Voor bier op een witte stof kan je een bleekmiddel gebruiken, op een gekleurde stof verwijder je de vlek met schoonmaakazijn. Een botervlek kan je verwijderen door de das met zeep en warm water te wassen. Op een koffievlek giet je kokend water, als de stof dit toelaat.

Daarna uitwassen met soda en water of schoonmaakazijn en jodiumvrij zout. Vet op je das? Strooi talkpoeder op de vlek, wacht een momentje, borstel het poeder weg en was de das.

Lees verder >>
<< Terug naar de tips