Beddengoed reinigen

De pollenwaarschuwingen maken sinds een tijdje vast onderdeel uit van de weerberichten. Een prima service, want in onze westerse wereld is naar schatting ťťn kind op drie allergisch. En dat aantal neemt alleen nog maar toe. Momenteel zijn er zelfs dubbel zoveel allergielijders als tien jaar geleden. Hooikoorts scoort heel erg hoog in de allergievormen. En daar spelen net de hazelaar-, berk- en graspollen een heel vuile rol in. De aandacht die er aan besteed wordt, is dan ook bepaald terecht te noemen. Maar voor een ander groot fenomeen worden we slechts zelden gewaarschuwd: zeer vaak worden we allergisch voor ons huis en alle grote en kleine beestjes erin. Het staat immers als een paal boven water dat het binnenklimaat een grote invloed heeft op het groeiende allergieprobleem.
De gezonde buitenlucht. Hoe dikwijls hebben we daar niet over? En toch staan we veel te weinig stil bij het feit hoe ongezond de binnenlucht dan wel mag zijn. Kort samengevat: heel erg ongezond. Die lucht wordt door van alles en nog wat verpest. Het meest schadelijk zijn de micro-organismen. De bron daarvan kunnen de bewoners zijn, hun huisdieren, planten of objecten die in de woonomgeving allergische reacties veroorzaken. En de grootste boosdoener is in feite maar microscopisch klein. De huisstofmijt is in onze contreien de belangrijkste bron van allergenen. Hij wordt op de voet gevolgd door onze lievelingshuisdieren. Schimmels vervolledigen het podium van de allergiekampioenschappen. Insecten vallen net buiten de top drie. Heb je een volle stofzuigerzak al eens goed bekeken? Daar zit maar liefst een volle eetlepel ‘leven’ in: 500 insecten, 60.000 mijten en meer dan 300 miljard bacteriŽn! Zelfs in een gewone nette woning. De aangroei van deze micro-organismen wordt in grote mate beÔnvloed door de relatieve vochtigheid. Die moet je dus het eerst aanpakken.

Misschien dacht je dat je het bed alleen deelde met je liefste schat. Vergeet het. Duizenden mijten – wezentjes van nog geen derde millimeter groot – schurken zich ongemerkt tegen je aan. Hoewel deze organismen er onder de microscoop voorhistorisch angstaanjagend uitzien, werden ze pas in 1965 ontdekt. Ze voeden zich met etensresten en huidschilfers en voelen zich het best thuis in een temperatuur van rond de 25 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 70 tot 85 procent. Dat verklaart waarom deze achtpotige monstertjes veel meer voorkomen op het einde van de zomer en in de herfst dan in de winter. Het is ook de reden dat ze een mooi gespreid bedje als habitat kiezen. Als ze zich daar zouden beperken tot wat rondkruipen en eten, dan was er niets aan de hand. Het zijn echter hun uitwerpselen, hoe minuscuul ook, die ons ziek maken. En dus dringen er zich hygiŽnische maatregelen op. Stofzuigen zal slechts helpen wanneer je een apparaat gebruikt met HEPA- of ULPA-filter. Een mijtendodend middel kan soelaas brengen bij heel hoge concentraties mijten. Maar er bestaan eenvoudiger remedies. Verlucht vaak, zeker als de slaapkamer aansluit op een badkamer of douche. Was alle beddengoed wekelijks bij een temperatuur van 60į. Het heeft dan ook weinig zin om te investeren in dure donsdekens en kussens. Je kunt veel beter synthetische dekens kopen en ze regelmatig vervangen. Gebruik een matras van latex en verpak ze zo mogelijk in een speciale hoes die de mijten tegenhoudt, maar wel vocht en lucht doorlaat. Opteer voor een latten- of spiraalbodem. Die zorgt voor een betere verluchting van je matras. Maak je bed ’s morgens niet meteen op, maar laat het een hele dag open liggen. Je voorkomt daarmee dat het vochtig wordt. Tegelijk doe je de mijten ook de das om, want ze hebben een hekel aan koude. Om dezelfde reden is het aan te raden om s’ nachts het venster van de slaapkamer open te laten. Hang zeker geen natte kleren te drogen in je slaapkamer. Kies voor een gladde vloerbekleding in plaats van tapijt en reinig de vloer minstens om de week met een natte dweil. Boeken of handwerkstukjes horen niet thuis in de buurt van je bed. Onderwerp je kleerkast om de paar maanden aan een grondige schoonmaakbeurt. Bewaar de kleding van de andere seizoenen tijdelijk in plastic hoezen en berg je schoenen op in dozen. Op die manier kan de kast onmogelijk uitgroeien tot een soort festivalterrein voor stofmijten.
<< Terug naar de tips